Klachten

Klachtenprocedure

Al onze mondzorgverleners en praktijkmedewerkers doen hun uiterste best u naar volle tevredenheid te behandelen. Toch kan het voorkomen dat u ergens niet tevreden over bent. Hieronder kunt u lezen welke stappen u kunt nemen als u niet tevreden bent. 

Maak uw ongenoegen kenbaar in de praktijk

Indien u ergens niet tevreden over bent, dan stellen wij het zeer op prijs dat u in eerste instantie contact met de praktijk opneemt, zodat wij in de gelegenheid zijn om uw onvrede weg te nemen en/of hiervan kunnen leren. Wij streven ernaar om ontevredenheid in goed overleg binnen de praktijk op te lossen, omdat dit zowel in uw belang als in het belang van de behandelrelatie is. Wij verzoeken u om eventuele onvrede bij voorkeur direct met de betrokken behandelaar te bespreken of een afspraak te maken met de praktijkmanager. In de meeste gevallen leidt dit tot verduidelijking en kan er gezamenlijk een passende oplossing worden gevonden.

Contact opnemen met het Tandheelkundig Informatie Punt (TIP)

Wilt of kunt u de klacht niet bespreekbaar maken met ons, of wenst u onafhankelijke ondersteuning hierbij, dan kunt u uw vraag sturen naar het TIP. Het TIP is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Het TIP is er om patiënten van onafhankelijke informatie te voorzien over de mondzorg. Het TIP is zelf geen klachtenbureau, maar kan u wel advies geven over hoe u om kunt gaan met uw klacht.

Klacht indienen bij erisietsmisgegaan.nl*

Is het met de informatie van het TIP niet gelukt om zelf afspraken voor een oplossing te maken? Dan kunt u een aanvraag voor klachtbemiddeling indienen bij erisietsmisgegaan.nl. Meer informatie vindt u de informatiefolder klachtenbehandeling (link naar informatiefolder) of via erisietsmisgegaan.nl

*Let op! Dit is van toepassing voor onze mondzorgverleners in loondienst. Voor onze ZZP
behandelaren kan dit een andere organisatie zijn. Wij adviseren u graag welke van toepassing is voor uw situatie. Vaak zijn: 

Na indiening van uw klacht gaat een klachtenfunctionaris met uw melding aan de slag. Hij of zij geeft geen oordeel en doet geen uitspraak over schadevergoeding, maar bemiddelt tussen u en uw behandelaar om samen tot een oplossing te komen. 

Geschillencommissie

Wanneer de klacht niet wordt opgelost met de hulp van een klachtenfunctionaris, kan de kwestie worden voorgelegd aan een geschillencommissie. Wij adviseren u graag welke geschillencommissie van toepassing is voor uw situatie

Termijn van bemiddelingsfase/ klachtbehandelingsfase. 

  • Na schriftelijke indiening van de klacht bij uw mondzorgverlener moet deze zich inzetten om binnen 6 weken te komen tot een oplossing voor uw klacht. In deze periode kunnen
     bemiddelingsgesprekken plaatvinden met een klachtenfunctionaris, de zorgaanbieder en u. Als resultaat ontvangt u van de mondzorgverlener een onderbouwd oordeel over de klacht. Hierin wordt de visie van de mondzorgverlener uiteen gezet. Zo staat er in welke beslissingen er zijn genomen en welke maatregelen er naar aanleiding van de klacht worden getroffen.
  • Deze termijn van 6 weken mag nog eens worden verlengd met 4 weken. De mondzorgverlener brengt u daarvan op de hoogte, met onderbouwing van de reden.
  • Wanneer u en de mondzorgverlener het eens zijn, is er nog een verlenging mogelijk, bijvoorbeeld als er is afgesproken een bemiddelingstraject (mediation) te volgen, maar ook als de zorgaanbieder meer tijd nodig heeft om met een goede oplossing te  komen. De meeste klachten worden in deze fase tot een goed einde gebracht.


Bekijk informatiefolder